Po testach F1 jestem przekonany że BMW idzie na pewno w dobrą stronę w F1. Czuję że bolidy BMW będą jeszcze dużo dużo szybsze. A w kolejnym wyścigu nie wykluczam zniżki formy McLaren`a (afera szpiegowska)
Robert w wczorajszych kwalifikacjach zajal 5 pozycje wiec wystartuje w 3 lini z Webberem Nick zajal 4 pozycje i pojedzie w drugiej lini wraz Felipe Massa Na niemieckim torze przygoda przytrafila sie Hamiltonowi ktory mial wypadek podczas ostatniej, trzeciej serii kwalifikacji.Jak podala prasa nic mu sie nie stalo i na 99% wystapi w dzisiejszym wyscigu
Sądząc po ilości wpisów kibiców F1 na naszym forum jest dość duża. W związku z tym zapraszam wszystkich forumowiczów do udziału w konkursie typerskim na stronie drivemax.pl/typer.
Zabawa polega na wytypowaniu wyników i zdarzeń w poszczególnych Grand Prix.
Aby wziąć udział w tym konkursie trzeba zarejestrować się na stronie organizatora. Typowanie jest bardzo proste, wystarczy wybrac odpowiednią możliwość z listy a na koniec zatwierdzić swoje typy.
Jeżeli chodzi o nagrody, to dla zwycięzcy całego cyklu, który kończy się 2 listopada ( ostatnie GP sezonu 2008) jest GPS o wartości 1000 PLN. Dodatkowo, w każdej rundzie trzech najlepszych typerów otrzymuje koszulki
Warto wystartować, bo jak dotychczas tylko ostatni wyścig w Turcji liczył się do klasyfikacji. Lider ma 11 punktów, więc można jeszcze gonić. To jest druga edycja typera na tej stronce, w poprzedniej GPS wygrała kobieta, więc zapraszam również przedstawicielki płci pięknej.
Typowanie wyników GP Monaco jest już otwarte i trwa do soboty, więc można zastanowić się nad swoimi typami.
Pozdr dla wszystkich i życzę wam skutecznych typów.
Spotkanie: Sebastian Vettel (GER/S. Toro Rosso) - Sebastien Bourdais (FRA/Toro Rosso)
Typ: 1
Kurs: 1.60
Bukmacher: Bet at home
Analiza:
Dziś o godzinie 14:00 rozpocznie się GP Francji. Obaj panowie, których pojedynek chce przeanalizować nie będą walczyć o najwyższe cele. Zapewne byli by zadowoleni, gdyby chodź 1 punkt wywalczyli do klasyfikacji generalnej. Posiadają te same bolidy (Scuderia Toro Rosso) więc ich pojedynek będzie zależał od umiejętności i taktyki. W Formule 1 są bardzo nie doświadczeni, Vettel ma 20 lat i głównie od obecnego sezonu stratuje regularnie w wyścigach Formuły 1, natomiast Bourdais ma 29 lat i też od obecnego sezonu jeździ w Formule 1. Zespół Scuderia Toro Rosso jest z Włoch, jednak obaj jego reprezentacji nie są z tego kraju. Sebastian Vettel jest Niemcem, a Sebastien Bourdais Francuzem. Dużym plusem dla tego drugiego jest to, że będzie się ścigał w swoim ojczystym kraju.
We wszystkich treningach i przede wszystkim kwalifikacjach Vettel jeździł znacznie lepiej.
I trening:
Sebastian Vettel - 8 miejsce
Sebastien Bourdais - 16 miejsce
II trening:
Sebastian Vettel - 5 miejsce
Sebastien Bourdais - 13 miejsce
III trening:
Sebastian Vettel - 3 miejsce
Sebastien Bourdais - 8 miejsce
Kwalifikacje:
Sebastian Vettel - 12 miejsce
Sebastien Bourdais - 14 miejsce
Wszystkich zadziwił na pewno 3 trening, gdzie młody Niemiec jeździł bardzo szybko. Kwalifikacje nie przebiegły po jego myśli, jeździł wolno, ale i tak szybciej od kolegi z zespołu. Zajmując 12 miejsce Vettel wystartuje z 6 linii, a Bourdais z 7 linii.
Bukmacherzy wystawili jak dla mnie zdecydowanie za wysoki kurs, lecz trzeba się cieszyć, bo to na moją korzyść. Nie wyobrażam sobie, aby po udanych treningach, średnich kwalifikacjach był gorszy w wyścigu od Bourdaisa, który był we wszystkich startach gorszy.
RAIKKONEN, Kimi (Ferrari) - KOVALAINEN, Heikki (McLaren) 2 <3.15>
Raikkonen słabo radzi sobie na torze w Silverstone, co pokazują wszystkie treningi: Trening 1 (4 miejsce), Trening 2 (12 miejsce), Trening 3 (9 miejsce). W przeciwieństwie do niego zawodnik McLarena - Kovalainen jeździ znakomicie: Trening 1 (2 miejsce), Trening 2 (1 miejsce), Trening 3 (3 miejsce). Widać, że odpowiada mu ten tor, w każdym treningu był w trójce. Cała ekipa McLarena zapowiada, że w Wielkiej Brytanii chcą wygrać, bo w końcu to ich "dom". Kurs warty zagrania, a szansa jest spora, ja nawet nie ździwie się jak Heikki zdobędzie Pole Position.
HEIDFELD, Nick (BMW Sauber) - WEBBER, Mark (Red Bull) 2 <1.87>
Niestety BMW Sauber jeździ bardzo słabo na torze w Anglii. Zarówno Kubica jak i Heidfeld maja kłopoty z bolidami i nie nadarzają za czołówką. Wątpię aby podczas kwalifikacji sie coś zmieniło. Nick najlepsze czas zaliczył w pierwszym treningu, ale dało to zaledwie 13 miejsce. W pozostałych treningach było jeszcze gorzej. Mark Webber w pierwszym treningu był 11, lecz w kolejnych dwóch zajmował pozycję wicelidera. Trzymam kciuki za BMW ze względu na Kubicę, ale nie wróże dobrego startu.
RAIKKONEN, Kimi (Ferrari) - HAMILTON, Lewis (McLaren) 2 <2.00>
McLaren liczy na zwycięstwo w Anglii, niespodziewanie to nie ich faworyt i rodak Hamilton wygrał kwalifikacje, a Kovalainen, który również jeździ w ich teamie. Lewis wystartuje z 2 linii obok Raikkonena. Anglik w Silverstone jeździ bardzo równo, we wszystkich treningach był w czołówce, kwalifikacje zakończył na 4 miejscu. Natomiast Kimi dopiero w kwalifikacja jeździł dobrze, resztę startów słabiutko, no może z wyjątkiem pierwszego treningu, gdzie jeździł średnio. Przy wsparciu kibiców Lewis Hamilton może nawet wygrać ten wyścig, chodź będzie mu ciężko, ale myślę, że słabo dysponowanego zawodnika Ferrari powinien wyprzedzić.
ALONSO, Fernando (Renault) vs HEIDFELD, Nick (BMW Sauber) 1 <1.80>
Haidfeld w kwalifikacjach mnie zadziwił, wydawało mi się, że po treningach, na których jeździł fatalnie, wyląduje w drugiej dziesiątce. A jednak udało się wywalczyć start z trzeciej linii obok Alonso. Jednak ja uważam, ze BMW słabo wygląda w Wielkiej Brytanii, co pokazały kłopoty Roberta Kubicy z bolidem. Alonso, znakomity zawodnik, gdyby startował w lepszym teamie pewnie oglądalibyśmy go często na podium, ale niestety... Po mimo słabego bolidu potrafi czasem dorównywać czołówce. Znakomicie jeździł w trzeciej serii kwalifikacyjnej, którą wygrał. Myślę, że od Niemca będzie lepszy w tym wyścigu.
Spotkanie: Robert Kubica (POL/BMW-Sauber) - zajmie miejsce w klasyfikacji końcowej?
Typ: NIE
Kurs: 4.00
Bukmacher: Bwin
Analiza:
Dziś czeka nas wyścig w Niemczech. Robert Kubica jeździ tu fatalnie.
I trening - 19 miejsce
II trening - 8 miejsce
II trening - 20 miejsce
Kwalifikacje - 7 miejsce
Powodem jego słabej jazdy jest bolid. Znając Roberta wiem o tym dobrze, że jeżeli team i bolid spisuje się dobrze on zawsze walczy o podium. W GP Niemiec od początku idzie mu źle, wątpię aby to zmieniło sie podczas wyścigu. Może to nie patriotyczne grać, na to że Polak nie ukończy wyścigu, ale po kursie 4.00 warto spróbować, bo ryzyko jest średnie. Szanse oceniam 50%.
Pan Reklama
Dołaczył:Od zawsze...
Skad:Marketing
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum